MAKAN SECARA SIHAT SEPANJANG RAMADHAN
Saban
tahun setiap kali Ramadhan menjelma, apa yang terbayang di kotak fikiran kita
tidak lain dan tidak bukan ialah kemeriahan bazar Ramadhan. Ia seakan-akan
pesta menjual makanan. Begitu meriah dengan pelbagai jenis kuih-muih, lauk-pauk
serta minuman yang disediakan khusus buat juadah berbuka. Malah terdapat juga
makanan yang hanya dijual sepanjang bulan Ramadhan sahaja. Setelah seharian
berpuasa, pastinya pelbagai juadah akan dibeli apabila berkunjung ke bazar
Ramadhan. Pada masa ini, apa saja yang teringin pasti akan dibeli tanpa
memikirkan adakah kita mampu untuk makan kesemua makanan tersebut atau tidak.
Apa yang paling penting, rata-rata antara kita mula mengetepikan amalan makan
secara sihat semata-mata kerana berpuasa.
KEPERLUAN MAKAN SECARA SIHAT DI BULAN RAMADHAN
Amalan
makan secara sihat perlu diterapkan setiap masa. Terutamanya semasa menjalani
ibadah puasa. Ini adalah penting untuk mengelak beberapa masalah kesihatan yang
kerap dialami seperti sembelit, ketidakhadaman, kembung perut, kandungan gula
rendah dalam darah (Hipoglisemia) dan sebagainya. Sekiranya masalah ini berlaku
pastinya ia boleh mengganggu seseorang itu berpuasa dengan selesa dan
menghayati fadhilat di bulan Ramadhan.
AMALAN PEMAKANAN SIHAT SEPANJANG RAMADHAN
Setelah
seharian mengosongkan perut berpuasa ia tidak menjadi alasan untuk kita makan
secara berlebihan semasa berbuka puasa. Kunci kepada amalan makan secara sihat
iaitu makan pelbagai jenis makanan secara sederhana dan seimbang walaupun di
bulan puasa. Kita mesti mengambil makanan dari semua kumpulan makanan
berdasarkan kepada Piramid Makanan Malaysia iaitu karbohidrat dari nasi, roti,
bijirin dan hasil bijirin, serat dari buah-buahan dan sayur-sayuran, protein
dari ikan, ayam, daging dan kekacang, susu dan produk tenusu serta sedikit
lemak dari minyak, gula dan garam. Selain daripada itu, kita juga perlu
mengekalkan hidrasi badan dengan mengambil air yang mencukupi sama ada dalam
bentuk minuman ataupun sup.
BERBUKA PUASA
Kebanyakan
daripada kita suka mengambil makanan manis sebagai juadah untuk berbuka puasa.
Ianya tidaklah salah, apa yang paling penting ialah untuk tidak makan secara
berlebihan dan adalah digalakkan mengambil makanan yang ringkas terlebih dahulu
sebaik sahaja berbuka puasa. Ini untuk mengelakkan ketidakselesaan kepada
sistem penghadaman kita. Mengikut Sunnah, adalah lebih baik mengambil kurma
sebagai makanan pertama untuk berbuka puasa. Ini adalah kerana kurma kaya
dengan tenaga serta serat. Contoh makanan berbuka puasa yang baik adalah
seperti berikut:
Berbuka |
3 biji buah kurma, ½
cawan jus buah-buahan, 1 cawan sup sayur Atau ½ cawan bubur
lambuk dan 1 keping kuih. |
Makan malam |
1½ cawan nasi, 1
ketul ikan atau ayam, 1 cawan sayur campur dan 1 biji buah. |
Makan lewat malam (moreh) |
Snek ringkas seperti
roti, biskut, sandwic, kuih-muih, kacang Atau buah-buahan. |
Pengambilan makanan yang terlalu pedas serta berempah pula tidak digalakkan semasa berbuka. Ini dikhuatiri menimbulkan ketidakselesaan kepada perut anda di siang hari.
SAHUR
Amalan bersahur adalah
penting untuk membekalkan tenaga sepanjang waktu berpuasa di siang hari.
Sebaik-baiknya, waktu bersahur adalah sekurang-kurangnya setengah jam sebelum
waktu imsak. Bersahur awal atau sahur sebelum tidur adalah tidak digalakkan.
Semasa bersahur, adalah
digalakkan mengambil makanan yang berasaskan karbohidrat kompleks seperti nasi,
roti atau oat. Pengambilan makanan yang tinggi serat seperti roti tinggi serat
atau roti mil penuh serta oat pula dapat memberikan rasa kenan yang lama serta
mengurangkan rasa lapar. Jangan lupa mengambil buah-buahan dan air yang
mencukupi sewaktu bersahur. Walau bagaimanapun, pengambilan minuman berkafein
seperti teh atau kopi tidak digalakkan kerana ianya bersifat diuretik dan boleh
mengakibatkan kehilangan air dalam badan.
Contoh
makanan untuk sahur yang boleh diambil adalah seperti berikut:
Sahur
|
1½ cawan nasi, 1
ekor ikan goreng, ½ cawan sup sayur campur dan tauhu, 1 biji pisang Atau 3
biji kurma, 1 gelas air kosong dan 1 gelas susu rendah lemak Atau 1 cawan bijirin sarapan dengan ½ gelas susu
rendah lemak dan kismis/hirisan pisang Atau 2 keping roti
mil penuh dengan sedikit jem, 1 gelas jus oren dan 1 gelas air kosong. |
Ramadhan merupakan satu peluang untuk menurunkan berat badan bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan dan mereka yang mempunyai masalah berat badan berlebihan. Apa yang penting ialah amalkan pengambilan makanan yang sederhana dan seimbang serta mengurangkan makanan yang tinggi lemak dan tinggi gula. Beri perhatian juga pada saiz hidangan kerana biasanya apabila lapar, kita lebih cenderung mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak. Amalkan pengambilan hidangan tunggal suku-suku separuh seperti yang disarankan KKM. Jangan jadikan puasa sebagai alasan untuk anda tidak aktif. Lakukan aktiviti fizikal secara sederhana seperti regangan dan berjalan kaki. Pengambilan makanan secara sihat bukan sahaja dapat mengurangkan berat badan malah membolehkan kita menjalani ibadah puasa dengan sempurna.
Comments
Post a Comment